Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2014 16:16 - Добрия холестерол (HDL) може да се превърне в „гаден” холестерол!
Автор: newsmed Категория: Други   
Прочетен: 1059 Коментари: 0 Гласове:
0



 Добрия холестерол (HDL) може да се превърне в „гаден” холестерол


Добрия холестерол има и гадна страна, а тя е, че увеличава риска от инфаркти – твърдят американски лекари.

„Добрия” холестерол или HDL (липопротеини с висока плътност), обикновенно ни помага, като поддържа артериите чисти и е добър за сърдечното здраве.

Но екип изследователи от Кливландската клиника показва, че той може да се превърне в нещо абнормно и да доведе до блокирани кръвоносни съдове.

Те казват, че хората трябва да се хранят здравословно, но че приказката за „добрия” холестерол е по-комплексна отколкото се е смятало досега.

Липопротеините с ниска плътност (LDL-холестерола) или т.нар.Лош холестерол, е „лош”, защото се отлага върху стените на артериите и така предизвиква твърди плаки, които се натрупват и така могат да причинят блокажи, които да доведат до инфаркти и инсулти.

Липопротеините с висока плътност (HDL-холестерола), се наричат „добър” холестерол, защото този холестерол обикновенно бива транспортиран до черния дроб за обработка.

Доказателствата показват, че наличието на високо съотношение между добрия и лошия холестерол е добро за здравето.

Въпреки това, изследователите от Кливландската клиника казват, че опитите за повишаване на добрия холестерол „не са били успешни”, и ролята на добрия холестерол се оказала доста объркана.

В тяхното изследване, публикувано в списанието Nature Medicine, те показват как „добрия” холестерол може да се превърне в недобър.

Един от изследователите – д-р Стенлей Хейзън, казва че HDL холестерола се модифицира в стените на артериите.

Той заявил: „Когато се намира в стената на артериите той се държи много по-различно в сравнение в случаите в които просто циркулира из кръвообращението. Той може да се превърне в холестерол с развалени функции и да допренесе за развитието на атеросклероза и свързаните с това проблеми.”

Малки количества от ненормалния HDL холестерол могат да се отделят от стените на кръвоносните съдове и обратно да попаднат в кръвообращението, където могат да бъдат засечени.

Изследвания при 627 пациента показва, че нивата на абнормния „добър” холестерол в кръвта могат да се използват за предсказване на риска от инфаркти.

Д-р Хейзън добавя: „Тези данни нямат отношение към призивите на лекарите за здравословно хранене!”

Вместо това той казва, че откритията може да доведат до развитието на нови тестове за абнормен „добър” холестерол, и научни изследвания върху лекарства, които да помогнат за неговото блокиране.

Д-р Шенън Амоал – старши изследователски съветник на Британската Сърдечна Фондация казва: „Въпреки, че по традиция мислим за HDL холестерола, като за „добър” холестерол – реалността е, че неговото поведение е по-комплексно. Ние знаем, че при определени обстоятелства HDL може да почне да се държи ненормално, като потенциално може да помогне за задръстването на стеснени артерии. Интересното при това проучване е, че то засича точните химически промени, които карат „добрия” HDL холестерол да се превърне в лош. Това знание може да позволи на учените да проследяват атеросклерозата на коронарните съдове от по-близо или дори да се прицелят чрез лекарства в „лошия” HDL холестерол и да го неутрализират. 



Тагове:   сърце,   инсулт,   инфаркт,   холестерол,   hdl,   ldl,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: newsmed
Категория: Други
Прочетен: 41668
Постинги: 24
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930