Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2014 13:23 - Как се слабее по-лесно през зимата?
Автор: newsmed Категория: Други   
Прочетен: 723 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.01.2014 13:26


Как се слабее по-лесно през зимата?


Наличието на централно отопление може би допринася за балониращата ни талия, смятат Холандски изследователи

Те казват, че по-високите температури в домовете, офисите и болниците осигуряват повече комфорт, но означават, че телата вече нямат нужда да горят допълнителни калории за да се поддържа телесната топлина.

Групата от Медицинския център на Университета Маастрихт казва, че 19 градуса по целзий, е достатъчна температура за да се осигури правилният баланс.

Все пак, някои опитни експерти спорят, че ако просто изключим отоплението, това просто ще накара хората да ядат повече.

Идеята за сваляне на излишни килограми, предложена в списанието Тенденции в Ендокринологията и Метаболизма се свежда до енергийния баланс. Trends in Endocrinology and Metabolism

Хората напълняват когато консумират повече калории с храната отколкото изгарят в ежедневието си.

По-хладно означава: По-слаби??

Доклада съобщава, че хората прекарват 90% от времето си в сгради, и че въпреки това хората затоплят помещенията до степен на максимален комфорт с което минимизират енергоразхода на тялото, който е необходим за контролиране на телесната температура.

Така енергийния баланс се придвижва в посока към трупане на килограми и може да се изисква понижаване на температурата за да се изгорят допълнителни калории.

Д-р Уоутър Ван Маркен Лихтенбелт казва: 19 градуса по Целзий е достатъчно. Макар не и за целия ден.

„Повишаването на енергоразхода в този случай е 6%, и това в дългосрочен аспект наистина може да доведе до отслабване. Това би било от значителна полза, ако се комбинира с промени в храненето и добавяне на физически упражнения.”

Той казва, че хората биха могли да опитат да изключат отоплението у дома си, или „да излезнат навън”.

Около двама на всеки трима възрастни във Великобритания са класифицирани като хора с наднормено тегло или затлъстяване, и това е нарастващ проблем в световен мащаб.

Случаите на проблеми с превишено телесно тегло са се учетворили до около 1 милиард души в развиващия се свят от 1980 година насам.

Противоречие

Все пак, температурния контрол може да не е съвършенното решение на проблема, а освен това е и източник на определени дебати.

„Ако не компенсирахте, чрез храненето – щяхте да сваляте килограми, въпреки че не точно така стоят нещата. Ще ви се приисква да приемате неща с повече калории, като например шоколад.”- казва д-р Майкъл Дейли от Университета на Стърлинг

„Освен това, изследванията навеждат на мисълта, че по-студените температури в обитаваните помещения е вероятно да ви докарат по-лесно до инсулт, и по тази причина ще се увеличи ефекта наричан „зимна смъртност”.

Той изследвал 100,000 домове в Англия, и установил, че когато къщите са утоплявани до температури НАД 23 градуса по Целзий – има тенденция хората живеещи там да са леко по-слаби, тъй като тялото има нужда да освобождава топлина и за потенето се изисква енергия.

Той казва, че освен това по-високите температури водят и до намаляване на апетита, и така се намалява и количеството на погълнатата храна.

Там Фрай от Националния форум по затлъстяване във Великобритания спори: „Една студена околна среда включва депозитите от кафява мастна тъкан, които е доказано че генерират по 300 пъти повече топлина отколкото който и да е орган в тялото.”

„Това е естествения термален източник в тялото. Топлината от кафявата мастна тъкан ни е поддържала топли докато сме били бебета, и може да го прави и сега. Същевременно загубата на килограми е като бонус. Изключете си отоплението и вижте сами.”, говори за теориите си Там Фрай.

(Бележка на преводача: В медицината 2 и 2 никога не прави 4.)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: newsmed
Категория: Други
Прочетен: 41674
Постинги: 24
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930