Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2014 20:56 - Кофеиново хапче вероятно подобрява паметта
Автор: newsmed Категория: Други   
Прочетен: 773 Коментари: 0 Гласове:
0



Американско изследване повдига въпроса за възможността един ден да разчитаме на кофеина за стимулиране на паметта, както и за събуждане


Изследването публикувано в списанието
Nature Neuroscience, разглежда тестуването на паметта на 160 души в рамките на 24 часа.

То установило, че хората които приемат кофеинови таблетки, вместо плацебо таблетки, се справят по-добре на тестовете изследващи паметта.

Но експертите предупреждават, че хората трябва да помнят, че кофеина може да причини негативни странични ефекти като например треперене, безпокойство и напрегнатост.

Изследването проведено от Университета Джон Хопкинс включва хора които НЕ ПОЛЗВАТ РЕДОВНО продукти съдържащи кофеин.

Преди изследването били взели проби от слюнката на участниците с цел да се установи какво е базовото ниво на кофеин в организма им, след което участниците били помолени да изгледат серия от изображения.

5 минути по-късно им били раздадени или по една 200 милиграмова таблетка с кофеин или по една голяма чаша кафе (според изследователите) или хапче плацебо.

След това отново били взети проби от слюнката им след 1, 3 и 24 часа по-късно.

На следващия ден и двете групи били тествани за тяхната способност да разпознават изображенията от предишния ден.

24 часа по-късно може да не звучи като много време, но по отношение на паметта това има значение. Повечето от нашето забравяне се случва в първите няколко часа след като научим нещо.

На хората била целево показана смесица от първоначалния транш изображения заедно с някои нови, като и някои които леко се различавали.

Да си способен да различиш между подобни изображения, но не и идентични – се нарича „моделно отделяне” и показва по-дълбоко ниво на паметово задържане.

Повечето от членовете на кофеиновата група са били способни коректно да различат „подобните” изображения, вместо погрешно да заявят, че те са същите.

„Нашето изследване предполага, че 200 милиграма кофеин са благоприятни за паметта на онези които не приемат редовно кофеин.” – заявява професор Майкъл Ясса от Университета Джон Хопкинс

Професор Майкъл Ясаа, който водел изследването казва: „Ако използваме стандартна задача по разпознавателна памет без тези лукави подобни обекти – ние не откриваме ефект от кофеина.

„Все пак, използването на тези средства изисква мозъка да направи по-трудно разграничаване – това което наричаме „моделно отделяне”, което изглежда, че представлява процесът който е стимулиран чрез кофеина в нашия случай.”

Само няколко предишни изследвания са били провеждани за да изследват ефекта от кофеина върху дългосрочната памет, и обикновенно ефект не е бил установяван.

Това изследване било различно, защото хората които приели кофеин след това, вместо преди това – се опитали да запаметят изображенията.

Екипът сега иска да погледне какво се случва в хипокампуса, който представлява паметовия център в мозъка, така че да разберат ефектите от кофеина.

Но професор Ясса казва, че техните открития не означават, че хората трябва да се втурнат да пият по много кафе, да ядат по много шоколад, нито да взимат много кофеинови таблетки!

„Всичко е в умереността. Според нашето изследване, 200 мг кофеин са полезни за паметта на онези които НЕ ПРИЕМАТ РЕДОВНО кофеин. Но освен това установихме обърнат U-образен дозов отговор, при който става ясно, че по-високите дози не са толкова благоприятни.

АКО ПРИЕМЕТЕ ПРЕКАЛЕНО МНОГО КОФЕИН ТОВА МОЖЕ ДА ИМА НЕГАТИВНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ТЯЛОТО ВИ! ~ Д-р Ашок Джансари от Университета на Източен Лондон

„Помнете, че ако сте редовен пияч на кафе, количеството което е необходимо за да ви повлияе вероятно ще се различава.”

Той добавя: „Разбира се съществуват здравни рискове с които трябва да сме наясно! Кофеина може да доведе до рискове за здравето при някои хора, и трябва да се прецени какви са рисковете спрямо ползите.”

Д-р Андерс Сендбърг от Института „Бъдеще за човечеството” при Оксфордския Университет казва: „Доклада демонстрира, че даването на кофеин след виждането на изображения наистина подобрява разпознаването им 24 часа по-късно, което подкрепя идеята, че това помага на мозъка да затвърди заученото. Все пак, не е било установено директно подобрение на разпознавателната памет благодарение на кофеина. Вместо това се наблюдава малко подобрение в способността за различаване между нови изображения, които изглеждат като старите, но с някои разлики.”

Той добавя: „Кофеина може би все пак ще бъде от полза при отделянето на внимание на това което учите, и оттам да подобри кодирането на това което учите в паметта ви, но най-добрия начин който засега е известен за този процес е съня – което пък в този случай може да бъде проблем, особено ако вземете кофеина по-малко от 10 часа преди да си легнете да спите.

Д-р Ашок Джансари от Университета на Източен Лондон, от факултета по психология казва, че кофеина изглежда „изостря” паметта, вместо всъщност да я направи по-добра. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: newsmed
Категория: Други
Прочетен: 41655
Постинги: 24
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930