Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2014 18:14 - Бодибилдинга намалява риска от развитие на диабет
Автор: newsmed Категория: Други   
Прочетен: 675 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.01.2014 18:20


 Жените, които тренират във фитнеса с тежести, намаляват риска си от развитие на диабет – твърдят изследователи.


Откритията идват от изследване, което проследява здравното състояние на почти 100,000 американски медицински сестри за период от 8 години.

Вдигането на тежести, изпълняването на лицеви опори или подобни физически упражнения срещу съпротивление, било свързано с понижен риск от развитие на диабет показват данните от изследването PLoS Medicine.

Възрастните вече биват съветвани да се упражняват най-малко два пъти седмично.

„Знаем със сигурност, че най-добрия начин за намаляване на риска ви от получаване на диабет от тип 2(особено ако имате случаи на диабет в семейството-бел.пр.), е като поддържате здравословно телесно тегло чрез здравословно и балансирано хранене, и чрез предприемане на редовна физическа активност.” – Д-р Ричард Еллиът, от Великобритания

Ползите разгледани в изследването превишават тези от правенето на аеробни упражнения(напр.ходене, бягане, плуване, велоергометър и пр.), при които се упражняват главно сърцето и белите дробове, и за които се смята че трябва да се изпълняват минимум 150 минути седмично в името на общото добро здраве.

Жените, които се занимават с поне 150 минути седмично аеробна активност и поне 4 пъти седмично бодибилдинг – имат най-съществено намаление на риска от получаване на диабет в сравнение с неактивни жени. Те намаляват шансовете си за получаване на диабет от тип 2 с една трета!

Експертите вече знаят, че редовните аеробни упражнения като джогинг, бързо ходене или плуване могат да помогнат за отлагането на получаването на диабет от тип 2 във времето.

Най-новите разработки в тази насока показват, че прибавянето на упражнения срещу съпротивление (бодибилдинг), които вече отдавна се препоръчват от здравните власти на Великобритания – ще ви дадат допълнителна защита срещу риска ви от получаване на диабет от тип 2.

Изследователи от Харвардското Медицинско Училище показват, че тяхната научна работа не е съвършенна, като изтъкват, че тя е правена само върху медицински сестри, като повечето от тях са били от бялата раса и разчитат на техните интервюта за това колко упражнения правят, вместо реално да го измерват.

image

Лицевите упори са сред упражненията наричани: „Упражнения срещу съпротивление”.

Но те твърдят, че техните изследвания дават подобни резултати, както изследванията по същия въпрос при мъже!

Те вярват, че обяснението може би вероятно може да се сведе до това, че поддържането на по-голяма мускулна маса вероятно действа като буфер срещу диабета(Постенето и неправилното вегетарианство и веганство намаляват количеството на телесната мускулна маса и поради това са неблагоприятни за здравето по отношение на риска от развитие на диабет от тип 2-бел.пр.)

Инсулин

·         Въглехидратите от храната ни биват разграждани в устата и храносмилателната система до глюкоза(захар)

·         Глюкозата постъпва в кръвта

·         Панкреаса реагира с отделяне на инсулин

·         Инсулина помага на тялото да използва захарта за енергия и за складиране на излишъка, като вкарва захарта в клетките на тялото.

·         При диабет от тип 2 тази система действа неправилно.

·         Тялото става устойчиво на инсулина и/или то не може да произвежда достатъчно инсулин

·         Като последица от това кръвната захар се повишава

 

Диабета от тип 2 се развива когато инсулин-произвеждащите клетки в тялото са неспособни да произвеждат достатъчно инсулин, или когато инсулина който е произведен има пречки в това да вкара захарта в клетките.

Инсулина позволява на тялото да използва захарта за енергия и да съхранява излишъка от нея в черния дроб, мускулите и мастните депа.

Нашите гени и начин на живот влияят върху шансовете ни за развиване на диабет от тип 2. Излишните телесни килограми водят до увеличаването на риска ни.

Ако сте с наднормено тегло(това значи, че имате Индекс на телесната маса(ИТМ) над 30-бел.пр.), всеки килограм който свалите от теглото си ще доведе до намаляване на риска ви от диабет с до 15%, според Британските учени.

Д-р Ричард Еллиът, говорител на благотворителна изследователска организация, каза: „Въпреки ограниченията, които са свързани с приложението на настоящето изследване, то може да се прилага към жените като цяло и подчертава посланието, че воденето на деен, здравословен начин на живот може да помогне за намалението на рисковете от получаване на диабет от тип 2.

„По това време на годината много хора търсят начин да се справят с излишните килограми и се опитват да бъдат по-активни физически. Ние ви препоръчваме да откриете вида упражнения от които получавате най-голямо удоволствие и да почнете да ги изпълнявате редовно, като поддържате мотивацията си.” 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: newsmed
Категория: Други
Прочетен: 41656
Постинги: 24
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930