Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2013 11:35 - Недостига на витамин Д3 е свързан с появата на диабет от тип 2
Автор: newsmed Категория: Други   
Прочетен: 1774 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.05.2013 12:03


Изследвания на затлъстели и незатлъстели деца установили, че ниското ниво на витамин Д е значително по-преобладаващо при затлъстели деца, и че то е сред рисковите фактори за развиване на диабет от тип 2.

 

Още при предишни изследвания е установено, че високите нива на недостиг на витамин Д сред затлъстели популации са свързани със сърдечно-съдови заболявания и диабет от тип 2. Механизма чрез който затлъстяването и неговите здравни рискови фактори са свързани с недостиг от витамин Д не е напълно известен. Новото изследване проучва връзките между нивата на витамин Д и навиците на хранене при затлъстели деца, и прави тестове дали има връзка между нивата на витамин Д и маркерите на ненормален глюкозен метаболизъм и кръвно налягане.

„Нашето изследване установи, че затлъстели деца с нико ниво на витамин Д имат по-висока степен на инсулинова резистентност,” – заяви водещия автор на изследването. „Въпреки че нашето изследване не може да докаже причинна връзка, то наистина посочва че ниските нива на витамин Д може да имат роля при развитието на диабета от тип 2.”

При това изследване изследователите измерили нивата на витамин Д, нивата на кръвната захар, серумния инсулин, Индекса на телесната маса и кръвното налягане при 411 затлъстели лица и 87 контролни лица с нормално телесно тегло. Участниците в изследването освен това били попитани за техните хранителни навици, включително ежедневния им прием на газирани безалкохолни напитки, натурални сокове и мляко, средната им дневна употреба на плодове и зеленчуци, и за това дали редовно пропускат закуска. „Лошите диетични навици, като например пропускането на закуска и повишения прием на газирани безалкохолни напитки и консервирани плодови сокове с добавка на захар били свързани с ниски нива на витамин Д наблюдавани при затлъстелите деца. Има нужда от допълнителни изследвания в бъдеще при които да се определи клиничното значение на ниското ниво на витамин Д при затлъстели деца, количеството и продължителността на необходимото лечение за попълване на нуждите от витамин Д и за това дали лечението с витамин Д ще подобри елементи от състоянието на децата, като например инсулиновата резистентност(устойчивост). 
Забележка: в статията става дума за недостиг на витамин Д3 !




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: newsmed
Категория: Други
Прочетен: 41587
Постинги: 24
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031