Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2013 19:23 - Пушенето повишава риска от прогресирането на рака на простатата
Автор: newsmed Категория: Други   
Прочетен: 988 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ново изследване предполага, че пушачите които имат рак на простатата повишават риска си от възобновяване на заболяването след преминато лечение и имат повишен лиск от смърт от това заболяване. Освен това била установена връзка между пушенето, диагнозата рак на простатата и диагнозата агресивен рак на простатата, като се увеличава и общата смъртност и смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

„При нашето изследване, открихме подобни резултати както за възобновяването на рака на простатата след лечение, така и за смъртността от рак на простатата.” – заяви водещия автор на изследването. „Тези данни събрани заедно предоставят допълнителна подкрепа за твърдението, че пушенето повишава риска от прогресирането на рака на простатата.” Това е най-голямото подобно изследване до този момент което разглежда връзката между пушенето и момента на поставяне на диагнозата рак на простатата, раково специфичната смъртност от рак на простатата и възвръщането на заболяването след лечение.

Изследователите провели вероятностно наблюдателно изследване на 5366 мъже с диагноза рак на простатата между 1986 и 2006 година в изследване свързано с проследяване здравословното състояние на здравни специалисти. Изследователите документират 1630 смъртни случая, като 524(32%) от тях се дължат на рака на простатата, 416 (26%) са поради сърдечно-съдови заболявания, и са установени 878 случая на възобновяване на рака на простатата след проведено лечение при пушачи.

Изследователите открили, че мъжете с рак на простатата, които понастоящем са пушачи имат 61% риск от смърт от рак на простатата и 61% по-висок риск от възвръщане на заболяването след лечение в сравнение с мъже които никога не са пушили.

Пушенето се оказало свързано с повишена агресивност на туморите, която се измерва по скалата на Глийсън Gleason за рак на простатата.

Когато се проследили хората със заболяване при което при диагнозата липсват метастази,се оказало, че тези които са пушачи имат 80% риск от смърт от това заболяване.

В сравнение с настоящите пушачи, хората с рак на простатата, които прекратили пушенето за 10 или повече години при поставянето на диагнозата, увеличили шансовете си за живот до нивото на тези които никога не са пушили. Хората които прекратили пушенето си за срок по-малък от 10 години имали риск от смъртност от рак на простатата еднакъв с настоящите пушачи.

„Тези данни са вълнуващи, защото вече има начин човек, който е пушач да намали риска си от смърт от рак на простатата.” – заяви старшият автор в изследването. „Това е още една причина която да ви накара да спрете цигарите!”

Рака на простатата е най-често диагностицирания вид рак в САЩ, и е втората водеща причина за смърт сред американските мъже засягаща един на шест мъже през живота им.

В момента над 2 милиона мъже в САЩ, и над 16 милиона души по света  които са оцелели след лечение на рак на простатата. 



Тагове:   никотин,   рак,   цигари,   пушене,   пушачи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: newsmed
Категория: Други
Прочетен: 41670
Постинги: 24
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930